Mosterdsoep van Jan Bakker

Een recept van Jan Bakker . Mostersoep met kastanjechampignons

Jan in actie tijdens de Fishpotatorun. 8EM Vanuit Urk naar Emmeloord.

Jan in actie tijdens de Fishpotatorun. 8EM Vanuit Urk naar Emmeloord.

Om maar met de deur in huis te vallen: Jacolien vroeg me of ik eens een recept wilde delen via jacolief.nl. Natuurlijk, geen probleem. Via mijn eigen website www.janopurk.nl deel ik vaak receptjes met de wijde wereld dus kon ik deze vraag niet afslaan. Ik wil graag mijn versie van mosterdsoep met jullie delen. Dit recept is heel eenvoudig en je kunt varieren met vlees of vis.
Veel mensen denken omdat ze geen mosterd lusten mosterdsoep ook niet lekker vinden. Nou geloof mij! Ik heb diversen mensen zien zwichten voor mosterd in de vorm van een soepje. Doordat je er soep van maakt, word de smaak minder pittig en intens en samen met de andere ingredienten leer je de smaak van mosterd langzamerhand waarderen. Ik spreek uit ervaring.

Maar eerst even kort iets over mijzelf. Ik ben woonachtig op Urk, heb 2 lieve dochterjes en getrouwd met een (al zeg ik het zelf) prachtige vrouw. Ik speel een beetje gitaar en sinds een jaar of 2 ben ik begonnen met hardlopen. Ook ben ik er naast gaan sporten in de vorm van crossfit/combi training. De afwisseling van deze training helpt me om conditie op te bouwen en sterker te worden. Ik werk als system engineer in regio Zwolle en aangezien ik het grootste gedeelte van de dag zittend doorbreng is beweging voor mij heel belangrijk. In de voorgaande periode heb ik dit onderschat en ben ik letterlijk uit mijn jasje gegroeid. Gelukkig ben ik nu weer op de goede weg en dat is ook reden dat ik bewuster en met meer plezier met voeding bezig ben. Door meer te bewegen en meer op mijn voeding te letten heb ik mijzelf een goed vol te houden levenstijl aangemeten. Uiteraard blijf ik deze van tijd tot tijd bijschaven. Zoals ik al aangaf heb ik zelf een website waar ik lekker van me af kan schrijven. Ik heb een paar jaar geleden Facebook en Twitter vaarwel gezegd en ter vervaning schrijf ik af en toe een stukje. Dit heeft doorgaans met eten en sport te maken. Ik mag graag koken en kan enorm genieten wanneer ik andere mensen kan prikkelen om ook een zelf een gerechtje te maken in plaats van kant en klaar te kopen in de supermarkt. De recepten die ik doorgaans deel zijn laagdrempelig en makkelijk te maken. Zo ook dit recept.

Wat heb je nodig:

3 kleine uien
2 teentjes knoflook
50 gram roomboter(ongezouten)
40 gram bloem
1 prei
3 el. mosterd (grof & mild)
1 bakje kastanjechampignon
200 gram spekjes
250 ml kookroom
800 ml water
mespuntje kerriepoeder
1 bouillonblokje (kip)

Bereidingswijze

Snipper de uien fijn en pers de knoflook.
Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel goed af onder de kraan en snij in kleine halve ringetjes.
Verhit de boter in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet.
Fruit de knoflook heel even mee en doe vervolgens de bloem erbij.
Laat even doorgaren en blus het af met het water. Roer het geheel goed door.
Doe vervolgens de prei, het bouillonblokje, de room , de mosterd en de kerriepoeder erbij. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 – 20 minuutjes zachtjes koken.
Snij de champignons in plakjes. Deze mogen op het eind nog heel even meekoken.
Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken en doe ze bij de soep net voordat je serveert. Je kunt het ook als garnering bovenop de soep strooien.
Variatie: vervang de spekjes voor zalm. Snij dunne reepjes en laat heel even in de soep meewarmen voordat je serveert.
Eet smakelijk!

Jan met zijn 2 dochters...

Jan met zijn 2 dochters…

De beroemde mosterd soep Van Jan Bakker.

De beroemde mosterd soep Van Jan Bakker.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.