Review Karhu Ikoni 2021

Bijna een jaar ben ik in het bezit van het merk Karhu hardloopschoenen. De Ikoni 2020 en de Karhu Fusin. En sinds een maand het nieuwste model Ikoni 2021.

Terwijl het vroeger een algemeen begrip was in de hardloop wereld kennen nu heel veel jongere sporters dit merk helemaal niet. Wel als vrije tijds schoen of kleding maar niet als hardloopschoen. Zelf had ik er tot vorig jaar ook nog nooit van gehoord. Veel oudere lopers spreken me er op aan hoe ik aan deze schoen gekomen ben omdat dit vroeger hun favoriete sportschoen was. In Nederland zijn ze sinds een paar maanden te koop bij https://all4running.nl/karhu-ikoni-2021-dames-f200321 .

Omdat veel sporters het merk nog niet kennen hieronder een kleine kennis making met het merk Karhu.

KARHU WORDT OPGERICHT in 1916

Ab sportartikelen Oy richten een kleine werkplaats op in het centrum van Helsinki. Hier werd lokaal ingekocht hout verwerkt in producten als: ski’s, speren en discussen. Hardloopschoenen werden ook gemaakt en werden destijds gedragen door Hannes Kolehmainen, de eerste “Flying Finn”, en Ville Ritola.

1920 FLYING FINNS

De bedrijfsnaam wordt aangepast naar Karhu, wat in het Fins beer betekent. “The Flying Finns” domineren de hardloopbanen over de hele wereld wat ervoor zorgt dat Karhu over de hele wereld bekent wordt. Oh en een man genaamd Paavo Nurmi komt thuis met negen gouden olympische plakken.

DE DRIE STREPEN

Karhu is dominant op de Olympische spelen van 1952 in Helsinki Finland. Met 15 gouden plakken van hardlopers op Karhu Spikes. Karhu verkoopt het drie strepen trademark aan een bekend atletiek merk die er momenteel nog steeds gebruik van maakt.

1960 M-SYMBOOL

Karhu registreert officieel het bekende M-symbool. Het symbool wordt gebruikt op de hardloopschoenen. De M verwijst naar “Mestari”, dat staat voor “kampioen” in het Fins. Over de jaren heeft Karhu verschillende varianten van het M-symbool gebruikt op haar schoenen. Ook vandaag wordt er nog steeds gebruik van gemaakt.

1970 LUCHT

Met de behoefte om constant te blijven innoveren ontwikkeld Karhu het eerste gepatenteerde “Air Cushion” mid-zool systeem voor de Karhu hardloopschoenen.

1986 FULCRUM

In samenwerking met de universiteit van Jyväskylä in Finland ontwikkelde Karhu de “Fulcrum” technologie. De Fulcrum is een demping systeem ontwikkeld om een voorwaartse kracht te realiseren tijdens het hardlopen.

2018 GEVORMD DOOR ORTIX

Ortix-Fit is de mid-zool en upper vorm van onze hardloopschoenen. Deze vorm is ontwikkeld op basis van de voeten vorm data verzameld van 2 miljoen hardlopers. Wat begon in 2018 met de lancering van de Karhu Ikoni het eerste model op basis van Ortix heeft geresulteerd in 3 Karhu modellen welke zijn gebaseerd op basis van Ortix-Fit. Vandaag kennen we ook een HiVo (meer volume) en Hera (Speciaal voor dames) Ortix-Fit vorm.

Review

REVIEW

Het is fijn om deze schoen te testen omdat ik de vorige versie ook in mijn bezit heb. Toen ik de doos opende vond ik de schoen natuurlijk gelijk mooi! Mooi wit, blauw en geel, maar natuurlijk gaat het niet om de kleur maar om hoe ze zitten en lopen. Na een paar weken testen van de Ikoni word ik nog steeds heel blij van deze schoen. De schoen voelt als een fijne sok om je voeten heen. Door het naadloos bovenwerk nergens drukpunten en sluit super fijn om je voet. Heel comfortabel. Het bovenwerk bestaat uit naadloos Ideal Knit mesh, waardoor de schoen eveneens een zeer ademend vermogen heeft, en met dit warme is dat wel heel welkom. Zelfs het veter strikken is ideaal, doordat de tong een beetje ruw is blijft de veter precies op de plek zitten waar je deze wil hebben en tijdens het lopen blijft dit ook zo. 
De schoen voelt lichter aan dan de vorige versie en dat vond ik ook duidelijk te merken. Ondanks dat de schoen Ikoni 21 trouw blijft aan zijn iconische identiteit, en kreeg deze een update in de vorm van verhoogde demping door de AeroFoam die zachter en lichter is ervaarde ik juist dat deze iets minder zacht is. Maar ik hou daar van! Misschien ervaar ik dit zo omdat het voetbed anders aanvoelt dan het vorige type. 
Daardoor ervaar ik ook dat de schoen mij meer naar voren wil duwen en ik ook hele fijne snelle intervallen op deze schoen kan lopen. Dit komt omdat Karhu gebruik van hun Fulcrum-technologie. Deze technologie is speciaal ontworpen om de krachten die vrijkomen tijdens het lopen naar voren te bewegen en de remkrachten te verminderen. Mijn energie wordt omgezet naar een voorwaartse beweging, ook wel het "rolling effect" genoemd. En dat willen we toch allemaal? 

Deze schoen had ik al in mijn collectie en blijft dus ook in mijn collectie. Ik gebruik ze vooral in mijn duurlopen en tijdens mijn lange blokken intervallen omdat deze schoen heel comfortabel, stevig en licht aanvoelt. 

De heeldrop van deze schoen is 8mm. Zelf loop ik het liefst op schoenen onder de 10mm. Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is. Het is wel aan te raden als je nooit op weinig heeldrop loopt hier eerst aan te wennen en niet gelijk lange stukken mee te gaan lopen. Je kuitspieren en achillespees moeten hier echt aan wennen.

Dank jullie wel voor het lezen van mijn blog. Ik zou het leuk vinden als jullie een korte reactie achterlaten of jullie dit merk kenden en of jij weet hoeveel heeldrop jou schoen heeft. Dit mag in de reacties op deze blog maar ook op instagram 

Foto’s zijn gemaakt door Jeroen Vels en de tekeningen en het ontstaan van het merk Karhu komen van de website https://nl.karhu.com/pages/about-us

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.