Fanny Blankers-Koen vijfje

Hoi hoi, gezellig dat jullie mijn blog komen lezen.

Drie weken terug waren wij op uitnodiging van Koninklijke Nederlandse Munt te gast bij het slaan van het eerste vijfje (munt) ter ere van Fanny Blankers-Koen. Deze munt werd geslagen door niemand minder dan de HELDIN van deze tijd: Dafne Schippers. Op 26 april 2018 was het honderd jaar geleden dat Fanny werd geboren. Dat was de reden voor de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale munt uit te brengen als eerbetoon aan ‘de vliegende huisvrouw’.

Laat ik bij het begin beginnen. We waren maar net op tijd omdat natuurlijk de brug open stond en we last hadden van het leed wat file heet. Nadat wij snel geparkeerd hadden bij het FBK stadion werden we vriendelijk ontvangen door Edith van de Koninklijke Nederlandse Munt. Wij mochten vrij snel plaats nemen in de VIP tent met een heelijk bakje koffie met een lekker gebakje erbij. Na een mooi intro van Stephan Satijn (muntmeester van Koninklijke Nederlandse Munt) werd de microfoon door gegeven aan de staatssecretaris van financiële zaken Menno Snel. Menno Snel hield een mooi praatje over Fanny Blankers-Koen en voor de mensen die het nog niet weten over Fanny nog een paar feitjes die als atletiekliefhebber leuk zijn om te weten.

  • Fanny Blankers-Koen is de atletiek legende van de 20ste eeuw
  • 4x Olympisch goud in 1948
  • 21 wereld records
  • 58 Nederlandse titels

Hierna werd het woord doorgegeven aan de twee dames die deze munt hebben mogen ontwerpen. Dit vond ik zelf wel het leukste wat er verteld werd in de VIP tent.

De ontwerpers van de munt, Suzan Drummen (http://www.suzandrummen.nl) en Monique Wijbrands (http://www.moniquewijbrands.nl) hebben ervoor gekozen haar rennend af te beelden, omdat ze vooral door die records op de Olympische spelen in 1948 wereldfaam vergaarde. Met grote stappen zoeft Fanny Blankers-Koen over de munt. Door de herhaling ontstaat er een soort caleidoscoop, die maakt het geheel tot een feestelijke bloem of medaille.

Het is geen gesloten beeld, het beeld straalt naar alle kanten, zoals ook de roem van Fanny Blankers-Koen over de gehele wereld ging. Enkele typische kenmerken zoals haar grote stappen, de loshangende armen, haar gespierde lijf en de plooien in haar kleding zijn in dunne lijnen weergegeven. Door een zelfde soort lijngebruik wordt de verbinding tussen voor- en keerzijde vergroot.

Beide zijden hebben een centrale-, symmetrische-, cirkelcompositie. Dit levert een rustig en evenwichtig beeld op, maar door de herhaling is het effect tegelijkertijd ook heel dynamisch. Doordat de compositie op beide kanten gelijk is, lijkt het alsof de ene zijde de andere zijde aanjaagt, dus alsof de Koning de atlete tot beweging aanzet en andersom.

Pas nadat u iets langer kijkt is Koning Willem Alexander zichtbaar, dit ‘zoeken’ wordt snel beloond en maakt dat u de blik langer bij het portret houdt. De afbeelding is niet statisch, maar juist actief, er zit beweging en ‘vaart’ in. Het dynamische karakter verwijst naar de vaart en de kracht van de atlete Fanny Blankers-Koen. De draaiing verwijst ook naar de klok (12 keer), waarbij de Koning de tijd lijkt gade te slaan.

Na dit mooie uitgebreide verhaal was er een kort woordje door Ellen van Langen, nog altijd Nederlands recordhoudster op de 800m. Later tijdens de lunch heeft ze ook nog een kort woordje verteld.

Na een heerlijke uitgebreide lunch mochten wij het stadion binnen met een selecte groep om van heel dichtbij de ceremoniële muntslag te zien die Dafne Schippers daar keurig volbracht onder het oog van een vol stadion. Na goedkeuring van de munt meester kreeg Dafne Schippers deze munt overhandigd door twee Twentse scholieren: Fee Zilkens (14) uit Enschede en Mart ten Voorde (12) uit Haaksbergen. Daarna was er een fotomoment voor de pers met naast Dafne Schippers o.a. een stralende Suzan Drummen en Monique Wijbrand en Menno Snel.

Na dit hele spektakel gingen we over in het andere spektakel, de FBK games! Wat een sfeer en gezelligheid. Vanaf de voorste rij met een Fanny Blankers-Koen muntje goed opgeborgen in mijn tas hebben wij een heerlijke middag beleefd en genoten van de vele toppers uit het buitenland en ons eigen Nederland.

De munt is natuurlijk te bestellen en te bewonderen op www.knm.nl. Wees er snel bij! Zo zijn er enkele speciale varianten van het ‘vijfje’ in een gelimiteerde oplage te koop.

Dafne Schippers

De dames die de munt ontworpen hebben.

 

genieten in het stadion

Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.